Spaanse tortilla, het meest traditionele Spaanse gerecht

Ingrediënten:

  • 500 g geschilde, vastkokende aardappelen
  • 8 eieren
  • 150 ml olijfolie
  • Zeezout
  1. Stap1: De aardappelen bereiden

    Snijd de aardappelen in dunne plakjes, ongeveer 5 mm dik. Giet de olijfolie in een steelpan en voeg de aardappelen toe. Kook ze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn, ongeveer 30 minuten. Giet de overtollige olie af en zet opzij.

  2. Stap 2: De eieren voorbereiden

    Terwijl de aardappelen garen, klop de eieren los en breng op smaak met zout. Voeg vervolgens de gare aardappelen toe en laat ze ongeveer 15 minuten rusten.

  3. Stap 3: De tortilla bakken

    Verhit 2 eetlepels van de bewaarde olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Draai met de pan zodat de olie ook de zijkanten bedekt. Giet het eier- en aardappelmengsel in de pan en verdeel het gelijkmatig. Bak verder op een matig vuur en duw af en toe met een spatel in het mengsel zodat de eieren helemaal gaar worden. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 minuten, afhankelijk van hoe dik de tortilla is. Gebruik een spatel om ook de zijkanten van de tortilla naar binnen te duwen. Wanneer de eieren aan de bovenkant beginnen te stollen, is het tijd om de tortilla om te draaien.

    Neem een bord en leg het op de pan. Houd het stevig vast en draai nu de pan om zodat de tortilla op het bord ligt. Voeg twee extra eetlepels olijfolie toe aan de pan en laat de tortilla erin glijden. Laat nog een paar minuten bakken. Draai de tortilla nog een paar keer om tot hij mooi gevormd en licht gekleurd is.

    Leg de tortilla op een bord en serveer meteen of zet in de koelkast voor later gebruik.

    IG SG Spanish Tortilla 00067

Wist je dat de Spaanse Canarische Eilanden ook een typisch aardappelgerecht hebben dat “papas arrugadas” heet? Het is erg lekker en echt het proberen waard!

Papas arrugadas, het symbool van de Canarische keuken

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. 

Privacy & cookie policy